Publisert

5 nybegynnertips for deg som har startet med SUP

I denne artikkelen har vi samlet fem råd for deg som er helt i starten av SUP-karrieren.

1.   Ha rett utstyr

Utstyret er ikke alt, men dersom du nettopp har startet bør du ha valgt et brett som er stabilt og som gjør at du føler deg komfortabel på vannet. Ofte ser vi at nybegynnere velger brett som enten er for smalt eller som er for kort.

Dette fører til at brettet blir ustabilt og opplevelsen blir ikke så god.

Du bør også ha en åre som er tilpasset din høyde. En for lang eller for kort åre kan føre til at padlingen blir ukomfortabel og kan påføre deg belastningskader senere.

2.   Ikke driv med SUP under vanskelige forhold

Å drive med SUP-brettet under vanskelige forhold er en stor feil mange gjør. Men samtidig en av de vanligste blant nybegynnerne. Mange padlere kan komme seg ut til områder med mye bølger, strømmer, vind og mye mennesker. Dette kan sette dem selv og andre i fare.

Som nybegynner er det ikke uvanlig at du ikke er kjent med alle farene eller forholdene. Derfor er det fornuftig å snakke med lokale folk, livreddere – dersom disse finnes der du er eller andre padlere.

Mange nybegynnere har også litt for stor tro på egne ferdigheter og kan derfor komme ut i utfordrende farvann. Vi anbefaler deg derfor å være kjent med dine begrensninger og bevisst på ditt nivå før du padler ut og inn i farvann som kanskje ikke er ideelle.

3.   Feil bruk av åre

Husk å holde åren på riktig måte. Dersom du holder åren feil, noe som er vanlig for mange nybegynnere, kan du pådra deg belastningsskader.

Du skal holde åren i en vinkel bort fra deg slik at dersom du tegnet en 90 graders vinkel fra skaftet av åren og til årebladet, så skal du lage en trekant.

4.   Ikke reis ut alene

Dessverre skjer det også ulykker med SUP-brett. Du kan drive langt ut, eller du kan bli skadet, eller i verste fall drukne. Som nybegynner, men også som erfaren SUP-utøver, bør du aldri reise ut alene. Ha alltid med deg en venn slik at dere kan hjelpe hverandre dersom noe skulle oppstå.

Padlere som har holdt på en stund anbefaler at du reiser ut med erfarne padlere.

Dersom du likevel bestemmer deg for å padle ut alene, gi beskjed til noen om hvor du reiser ut fra og når du regner med å være tilbake.

5.   Hold deg unna folketette områder

Å være på folketette områder er ikke anbefalt for nybegynnere. Du er så fersk at sjansen for at du skader deg selv eller andre er stor. I starten av din SUP-karriere er du ofte mer i vannet enn på brettet, og et fall i vannet kan føre til at du treffer noen.

Dessuten er det ikke så morsomt å være i en klynge med mennesker. Vi anbefaler deg å holde deg unna andre slik at du ikke kolliderer med andre SUP-utøvere eller badegjester. Da får du og andre rundt deg en god opplevelse av SUP.

Hvis du følger disse fem rådene håper vi at du får en god start på din SUP-karriere. Så ønsker vi deg en SUPer sommer!