Publisert

5 helsefordeler ved Stand-up Padling (SUP)

SUP, eller Stand-Up Padling, er ingen ny fritidsaktivitet eller idrett. Den har eksistert i mange år. Tilbakemeldinger fra utøvere og amatører er at mange føler at de har fått bedre helse etter at de startet med SUP. I denne artikkelen presenterer vi fem helsefordeler med SUP.

1.   Reduserer stress

Vann er kjent for å ha en beroligende effekt på mennesker. Det er noe med lyden av vann og miljøet rundt et åpent vann eller hav som får mennesker til å slappe av. Når du starter med padling og finner en rolig rytme vil du etter hvert kjenne at du blir rolig og at stresset forsvinner for en periode.

Utsikten fra brettet vil også øke produksjonen av serotonin og endorfiner i hjernen noe som øker lykkefølelsen.

2.   Øker vitamin D-nivåer

Denne fordelen er veldig viktig, spesielt hvis du aldri får muligheten til å være ute i solen. Litt solskinn er bra for deg siden det øker vitamin D-nivået ditt. Dessuten kan solskinn ha en avslappende og beroligende effekt på deg. Når du skal padle, må du passe på å nyte solen så mye du kan – så lenge du bruker solkrem, selvfølgelig.

3.   God treningsform

Ikke bli lurt av hvor enkelt det ser ut å drive med SUP fra land. Dette kan være en intens treningsøkt dersom du ønsker. Særlig i starten av din “karriere” er det mange muskelgrupper som brukes. Etter hvert som du blir bedre kan en treningsform være å «konkurrere» mot venner. En av grunnene til at SUP er blitt så populært her til lands og utenfor Norges grenser er fordi mange ser at de brenner mer kalorier når de driver med SUP.

Undersøkelser har vist at du brenner av et sted mellom 304 og 430 kalorier på selv en rolig tur på rundt 60 minutter. Det er visstnok dobbelt så mange kalorier du ville ha forbrent med en rolig tur. Mange har også startet med SUP-yoga. Her har undersøkelser vist at du forbrenner et sted mellom 416 og 540 kalorier på en time.

4.   Uanstrengt trening

Sportslige aktiviteter er gunstig for kroppen. Imidlertid er mange av dem anstrengende og alt annet enn milde for musklene. Hvor mange ganger har du sett eller hørt folk blir skadet mens du spiller eller trener?

Når folk sier at SUP er den ultimate sporten, er det det sant. Det ER skånsomt for kroppen din. SUPing innebærer å stå, balansere og padle. Sjansen for muskelskade er lav, da det ikke utsetter sener og leddbånd for overdreven eller uventet innvirkning. Egentlig anbefales skadde idrettsutøvere som rehabiliterer å prøve standup-padling. Det er effektivt for å påskynde helbredelsesprosessen til musklene uten å skade dem ytterligere

5.   Trener hele kroppen

Med SUP-boarding trener du alle muskler. Kreftene fordeles gjennom hver muskel, fra nakken til tærne. For det første må du stå oppreist på en ustabil overflate gjennom hele økten. Dette betyr at benmuskulaturen din ikke har tid til å være ‘off-duty.’ De kreves for å stabilisere deg, for å holde balansen og opprettholde tyngdepunktet ditt. Når du padler, er ryggen, armene og skuldermusklene stadig engasjert.

For å holde balansen på brettet bruker du hele tiden kjerne-, rygg- og magemuskulaturen.